„Delfinii salvează în mod constat vieți omenești, este o specie amenințată, sunt zeci de mii de delfini care mor din cauza activităților umane. Foarte mulți delfini, 150-200, mor pe țărmurile Mării Negre. Această inițiativă ar reprezenta un salt uriaș pentru umanitate, ar fi un instrument prin care să le fie asigurate un mai mare grad de protecție”, a afirmat deputatul Remus Cernea, susținându-și proiectul în fața membrilor comisiei.
Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă a supus la vot respingerea proiectului, arătând că, deși este „un iubitor de delfini”, proiectul cuprinde în mare parte drepturi pentru delfini reglementate prin legi speciale.
„Cel puțin o parte din drepturi sunt reglementate prin legi speciale și dacă l-am adopta, am intra în… și vă spune un iubitor a tot ceea ce este sub apă și mai ales a delfinilor și într-adevăr sunt multe situații triste și pe litoralul românesc, când mergi ai să vezi delfinul lovit de elice și așa mai departe. Sunt pasionat de flora și fauna marină și cu toate acestea cred că o discuție mai amplă și o reamenajare a acestui proiect…, dar obligat de regulament o să pun la vot proiectul de respingere”, a comentat Ciucă.
În final, proiectul a fost respins cu 13 voturi pentru respingere, unul împotriva și două abțineri.
Proiectul prevede că delfinii sunt persoane non umane, adică „ființe înzestrate cu inteligență dezvoltată și cu capacitatea de a avea relații sociale complexe și care se bucură de dreptul la viață, la integritate corporală, dreptul la libertate de mișcare în mediul său de viață, de a nu fi capturat, de a fi protejat în mediul său de viață”.
Proiectul mai arată că încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă și se sancționează cu pedepse echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.
Proiectul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaților.